Öjeni Nedir? – Toplumsal Üstün Irk

 

Öjeni Nedir? – Toplumsal Üstün Irk


Öjeni nedir? sorusu, toplumsal üstün ırk ideolojisinin temelini oluşturan önemli bir kavramdır. Bu yazıda, öjeni kavramının anlamı ve tarihi hakkında detaylı bilgi edinebilir, toplumsal üstün ırk ideolojisinin ve öjeni kavramının nasıl ortaya çıktığını ve etkilerini keşfedebilirsiniz.

Aynı zamanda “Öjeni” kavramı içerisinde yüzyıllar boyunca yapılan çalışmalara, bu ifade daha bilinmiyorken bile benzer görüşteki davranışlara ve öjeni kavramının Günümüz Toplumuna nasıl uyarlandığını detaylı olarak işleyeceğiz.

Fakat yazıyı okumaya başlamadan önce bilmeniz gereken bir diğer husus ise “Öjeni” kavramının bilimin en karanlık köşelerine ev sahipliği yaptığı ve bu konudaki ilerlemenin bilimin yanlış ellerde nasıl kullanıldığıyla alakalı olduğunu bilmenizi isteriz.

Öjeni Nedir?

300 Spartalı Filmi
300 Spartalı Filmi

Öjeni kavramı ilk kez Antik Yunan medeniyetlerinden birisi olan Sparta ile ortaya çıkıyor, 300 Sparta’lı filmini izleyenler hatırlayacaktır. Sparta’da bir çocuk doğduğu zaman fiziki özelliklerine bakılıp eğer güçlü bir erkek olamayacağı düşünüldüğünde ölmesi için doğaya bırakılırdı. Film sahnelerine konuk olan bu olay bir kurgu değil aslında tamamıyla gerçek bir olaydır.

Termofil Savaşı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Platon
Platon

Sokrates’in öğrencisi olan Platon ise bu olay bir felsefi fikir haline gelecektir. Kaba haliyle o MÖ 428-348 yılları arasında Platon, Öjeni kavramının temelini atmıştı.

“Sağlıklı ve güçlü bireylerin üremesinin devlet yoluyla artırılması ve desteklenmesi gerekmekte.”

Diye ifade etmişti Platon.

Charles Darwin
Charles Darwin

Yıllar sonra bu kavram ilk kez Sir Francis Galton isimli bilim adamı tarafından tekrar hatırlanılacaktır. Darwin’in çalışmalarından çok etkilenen Galton, Darwin’in fikrini karanlık bilime doğru yönlendirmeye kararlıydı. Galton, Darwin’in aslında kuzeniydi ve çalışmalarını yakından takip ediyordu.

Darwin çalışmalarında “Çevresine en iyi şekilde uyum sağlayan türlerin hayatta kalması gerektiği” konusunu ortaya attığında adaptasyondan ve uyumdan bahsederken, Galton ise bu teorideki “uyum” kelimesini En Güçlü ile değiştirerek çalışmalarına başlar.

Sir Francis Galton
Sir Francis Galton

Galton’a göre durum şuydu;

“Doğal seleksiyon dünyanın ortalama bir kitlenin hayatta kalması için gereken koşulları sağlarken, doğal olmayan, yapay seleksiyonla birlikte dünyadaki en güçlü ırkı üretebilmek mümkün olmalıydı.”

Darwin hayatta iken Galton’un fikirlerine her zaman karşı çıkıp durdu, fakat Galton kuzeni öldüğünde çalışmalarını çok daha ileriye götürerek bu fikrinin arkasında durdu.

Adolf Hitler
Adolf Hitler

Bu gelişmeler Adolf Hitler’in Almanya’nın başına gelmesiyle birlikte daha da hareketlendi ve hepimizin bildiği Yahudi ve çingene toplulukları birer birer öldürülmeye başlandı. Almanlar o dönemlerde soyunun Atlantislilerden geldiğine inanmakta ve kendilerine ırk olarak “Argen” demekteydi. Zaten hali hazırda bir Sparta hayranı olan Hitler bu düşünceyi hapishane yıllarında detaylı olarak planlamaktaydı.

Alman ırkının Yahudi ve Alman olmayan ırklarla kirlendiği düşüncesine kapılan Hitler tekrar bir saf Argen ırkı oluşturma peşindeydi ve bu düşüncesini 2. Dünya Savaşı sırasında gerçeğe dönüştürdü.

Öjeni Hareketiyle Sonucu Doğan Çocuklar
Öjeni Hareketiyle Sonucu Doğan Çocuklar
Alman Öjeni Çocukları Kampı
Alman Öjeni Çocukları Kampı

Fakat bunu Antik Yunan medeniyeti olan Sparta’dan sonra yapan tek kişi Adolf Hitler değildi, Platon’dan sonraki 2000 yılda pek çok medeniyet bu uygulamayı gerçekleştirmişti. Örneğin Roma ve Amerika kıtasına köle ticareti yapan pek çok devlet bu kavramı zaten hali hazırda kullanıyordu.

Örneğin Amerika kıtasına köle ticaretinde bulunan medeniyetler fiziki olarak kalıplı ve güçlü köleleri yine güzel fiziğe sahip kadınlarla çiftleşmesine izin vererek kendilerine yeni ve güçlü köleler ediniyorlardı.

Amerikan Öjeni Kurumu
Amerikan Öjeni Kurumu

Tarih 1900’e geldiğinde Özgürlükler Şehri olan Amerika pek çok öjeni hareketinde bulundu. Kızılderililer başta olmak üzere pek çok fiziki hastalığa sahip olan insanlara zorunlu olarak kısırlaştırma uygulandı. Hatta acilen ameliyata alınması gereken çocukların annelerinden zorunlu olarak, çocuğu kısırlaştırması karşılığında tedavi uygulandı. Hatta bu olay Amerika kıtasında o kadar normalleştirildi ki halk bunun yapılması gerektiğine inandırıldı.

Duyu Takviyesi Gerçek Mi? Başlıklı Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz.

İngiltere, İsviçre vb. ülkeler bu tür öjeni hareketlerinde bulundu ve bu hareketlerin insani olarak “katliam” şeklinde adlandırabileceğimiz tarafını Almanya, Adolf Hitler ile gerçekleştirdi. “Katliam” kelimesini kullanıyoruz çünkü Amerika ve diğer toplumlara göre onların yaptığı öjeni hareketleri kabul edilebilir ve resmi olarak karşı taraf tarafından zorla olsa da kabul ettirilerek bu işlemler gerçekleştirilmiştir.

Yıl 1960’ı görene kadar bu tür öjeni hareketleri yapılmaya ve normal olarak görülmeye devam edildi, ardından toplumsal “etik” anlayışına ters düştüğü için bu tür uygulamalar tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

Genel olarak öjeni tıpkı tarım ve hayvancılık sektörüne uyguladığımız tekniğin insanlara uyarlanmış hali olarak tarihte yerini aldı. Günümüzde halen hayvancılık sektöründe bu gibi hareketlere devam edilmekte, güçlü ırklar birleştirilerek yeni ırklar oluşturmakta kullanılmaktadır.


Kaynak: Öjeni Nedir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

James Webb Uzay Teleskobunun Tüm Keşifleri - 2022!

Yıldız Kayması Nedir? Neden Oluşur? Ne Sıklıkla Gerçekleşir?

Aerojel Nedir? - Geleceğin Süper Malzemesine Genel Bir Bakış