Yerçekimi Neden Var Yerçekimi Her Yerde Aynı mı

Yerçekimi Neden Var? Yerçekimi Her Yerde Aynı mı?
Bilimin en güzel taraflarından birisi bizler farkına varmasak da kanunlarını işletebilmesidir. Hepimiz yerçekiminin günümüzde ne olduğunu biliyoruz ve yerçekimi nedir gibi soruları çok fazla sormuyoruz. Fakat Newton’dan önce de yerçekimi olduğunu bilmemize rağmen neden Newton’un yerçekimini keşfini bilim tarihi olarak çok önemli bir olay kabul ediyoruz? Çünkü yerçekimi her ne kadar ismen ne olduğu herkes tarafından bilinse de hâlâ geniş kesimlerce yeteri kadar anlaşılmamış bir kavram.

Yerçekimi Tanımını Nasıl Yapabiliriz?

Newton yerçekimi kanunu aslında basit bir şekilde kütle çekim yasasının oluşturulması anlamına geliyordu. Çok basit bir şekilde yerçekimini bir eşyanın boşlukta yere doğru düşmesi olarak adlandırabiliriz. Çünkü belirli bir mesafeden herhangi boşluktan bir şey bıraktığımızda bu nesne aşağıya düşer.

Ancak buradaki temel nokta iki şeyin de birbirini çekmesidir. Yani Newton’un örneğinden yola çıkacak olursak elma ağaçtan aşağıya sadece Dünya’nın onu çektiği için düşmez. Elmanın yere düşmesini sağlayan Dünya’nın çekim gücü olduğu kadar elma da Dünya’yı çeker.

Bu basit argüman daha sonrasında “Evrensel Kütle Çekim Yasası” olarak adlandırılarak bilim dünyasında önemli bir kavram olarak öne çıkacaktı. Fakat yerçekiminin daha net anlaşılması için kütle çekim yasasının daha iyi anlaşılması gerekiyor.


https://bilimuzay.com/yercekimi-neden-var-yercekimi-her-yerde-ayni-mi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

James Webb Uzay Teleskobunun Tüm Keşifleri - 2022!

Yıldız Kayması Nedir? Neden Oluşur? Ne Sıklıkla Gerçekleşir?

Aerojel Nedir? - Geleceğin Süper Malzemesine Genel Bir Bakış